Egyszerű vacsorát szoktam keresni, amikor nem kenyeret ennénk felvágottal, sajttal. Valami mást. Erre az esetre van itt pár példa, ami adott esetben jól jöhet. Ezek mind családból hozott receptek. Klasszikusok, és finomak:
Krumplis fánk:
Ez ugyan gyúrást igényel, de ha az ember többet csinál, remekül lehet mélyhűteni, és fagyasztás után is szépen kisüthető.
0.5 kg krumplit, 15 dkg lisztet, sót, egy tojást ( de akár a már sokszor emlegetett lenmagpehely beáztatott levét) és egy sütőport gyúrok össze, kinyújtom ujjnyi vastagra, és késsel, vagy szaggatóval ízlés szerint 5-8 cm-es kockákra szaggatom. Forró olajban pár perc alatt aranybarnára sülnek a krumplis tappancsok. Praktikus, mert sajttal, tejföllel is ehető, édesszájúak lekvárral is megkenhetik.
Sajtos kifli:
Ez talán a legegyszerűbb, és nem kell hozzá sokat vásárolni. Ha van otthon régebbi kifli ( de friss is jó....), erre remekül felhasználható. Vágjuk félbe a kifliket, meglocsoljuk picit tejjel a tetejét, hogy ne legyen szikkadt, száraz. Erre kanalazom a szószt, mely ízlés szerint áll tejfölből, egy tojásból ( én csak sárgáját teszek bele allergia miatt), reszeltsajtból és sóból. Beteszem a sütőbe, és kb negyed óra alatt aranybarnára pirítom. Nagyon szeretjük.
Sonkás muffin:
Ezt egyszer készítettem, de akkor nagy sikere volt. Egy csésze lisztet, egy csésze reszelt sajtot 1-2 szelet sonkával, 3/4 csésze vizzel, tojással és sütőporral összekeverek, formákba kiöntöm, és mehet be a 200 fokos forró sütőbe, erős negyedóra alatt kisül.
Maradék kalács :
Ennek a receptnek annyi a nehézsége, hogy akkor jó, ha nyakunkon maradt régi kalács akad a háznál. Gyerekkorom egyik kedvence volt.
Túrót, tejfölt, kis tejet, mazsolát, vaníliáscukrot kikeverek. Tepsit, vagy egyéb tűzálló edényt kivajazok, ebbe rétegezem a kalácsot meglocsolva a túrós keverékkel. Ha kész, lefedem, és sütőben megsütöm, amíg összeáll.